Duke shtypur rrugën e tyre drejt një Kosove më të sigurt: Zbuluesit e rinj shtypin mbrojtëset 3D të fytyrës për punëtorët shëndetësorë

Ekipi i Qendrës për Diversitet dhe Zhvillimin e Pakicave (SMAART) në Kllokot i kontrolloi printerët e dhuruar 3D para se t’i aktivizonte për përdorim.

4 Qer 2020

Duke shtypur rrugën e tyre drejt një Kosove më të sigurt: Zbuluesit e rinj shtypin mbrojtëset 3D të fytyrës për punëtorët shëndetësorë

Udhëheqësja e Njësisë së UNMIK-ut për dialog the pajtim, Sarah Schaffer, teston mbrojtësen për fytyrë të shtypur nga OJQ LINK, drejtor i së cilës është Marko Rakiq (djathtas).

“Tani të gjithë duhet të punojmë së bashku, pavarësisht a jeni i zi apo i bardhë.”

Luftimi i “armikut të përbashkët” ka bashkuar zbuluesit e rinj nga mbarë Kosova për t’i shtypur përmes printerëve 3D pajisjet mbrojtëse, duke mbrojtur kështu punonjësit e vijës së parë të frontit në një kohë të mungesës globale të këtyre mbrojtëseve. 

Një numër organizatash në Kosovë, duke përfshirë tri sosh të ndihmuara nga UNMIK-u, kanë udhëhequr aktivitetet për shtypjen e këtyre pajisjeve deficitare përmes printerëve 3D. 

Asnjë moment i humbur

Që nga muaji mars, OJQ-ja nga Mitrovica  LINK shfrytëzoi kapacitetet e saj dhe filloi shtypjen e mbrojtëseve për fytyrë, ku deri më tani ka prodhuar dhe shpërndarë 450 mbrojtëse për punëtorët në Mitrovicë dhe në pjesët e tjera të Kosovës.      

Drejtori i LINK-ut Marko Rakiq tha se ekipi i tij i ka analizuar nevojat dhe është përpjekur t’i maksimizojë resurset e veta, duke u mbështetur në punën e vullnetarëve. 

“Kjo ishte më e mira që mund ta bënim dhe ajo çka njerëzve u nevojitej në atë kohë,” tha ai.

Ekipi i Qendrës për Diversitet dhe Zhvillimin e Pakicave (SMAART) në Kllokot e kontrolloi elektronikën e printerëve të dhuruar 3D para se t’i aktivizonte për përdorim.  

Një nga mbrojtëset e fytyrës e shtypur përmes teknologjisë 3D nga OJQ LINK. Ngjitëset plastike për mbrojtëset shtypen dhe lidhen me mbrojtësen.

Mbrojtëset janë u janë dhuruar spitaleve në Mitrovicë të Veriut dhe të Jugut, Zveçan, Zubin Potok, Leposaviq, Suharekë, Kamenicë, Gushtericë e Poshtme, Gjilan dhe në Vushtrri.

“Këto mbrojtëse kanë ardhur në kohën më të duhur,” deklaroi motra medicinale e Caritas Kosovës, Rajmonda Muzliukaj.

Muzliukaj tha se mbrojtëset kanë ndihmuar në punën e saj të përditshme me popullatën e cenueshme në Mëhallën Rome të Mitrovicës. 

“Kur themi se çdo ditë bëjmë ndryshimin, e themi se kjo me të vërtetë ndodh. Një vepër mirësie në ditë mjafton që ky ndryshim të ndodh.” 

Dy mjekë të ri nga Mitrovica e Veriut të pajisur me pajisjen e shtypur me 3D nga LINK.

Mbrojtëset për fytyrë dhe maskat janë të parapara për të mbrojtur punëtorët shëndetësorë nga spërkalat e lëngjeve trupore në fytyrë, ku qëllimi përfundimtar i tyre është zvogëlimi i mundësive të infektimit me COVID-19 nga pacientët.  

Arif Kadriu, i cili bashkërendoi donacionet e OJQ-së LINK në Mitrovicën e Jugut, pa ndikimin e donacioneve tek komunitetet e ndryshme nga dora e parë.
“Buzëqeshja e punëtorëve shëndetësorë kur morën maskat ishte njëri nga momentet më të mira të jetës sime”, tha ai.  

Vullnetarët e LINK-ut filluan me prodhimin e mbrojtëseve në bashkërendim me shkollën teknike Mihailo Petrović – Alas në Mitrovicë të Veriut në printerin 3-D. Mbrojtëset janë të bëra nga plastika, ku përafërsisht nga një kilogram i materialit janë prodhuar 35 copë. Me përkrahjen e UNMIK-ut, LINK ka blerë dy printerë të ri 3D dhe material për prodhim, duke e rritur kështu prodhimin në 15 copë në ditë dhe duke rritur kapacitetet e ekipit për ndihmesë.

Drejtori i LINK Rakiq tha se shembujt e bashkëpunimit në Kosovë janë arsye e mirë për shpresë.  

“Ne jemi bashkuar në luftimin e armikut të përbashkët, COVID-19. Rrjedhimisht, shpresoj se do të vazhdojmë këtë bashkëpunim në të ardhmen në luftimin e çdo të keqeje që i prek komunitetet.”  

Shpërndarja e mbrojtëseve për fytyrë në qendrën shëndetësore në Mitrovicë të Veriut, me drejtorin e OJQ-së LINK Marko Rakiq (djathtas).

Donacionet e dhëna në mbarë Kosovën

Vullnetarët e Qendrës së Inovacionit në Graçanicë dhe punonjësit e UNMIK-ut gjatë dhurimit të printerëve 3D.    

Pas takimit me Dr. Jehona Krasniqin nga Klinika e Sëmundjeve Infektive në Prishtinë, gjatë një debati të përkrahur nga UNMIK-u në emisionin Jeta në Kosovë, është hartuar një plan për donacione më të mëdha, me ç’rast drejtori Rakiq dhe ekipi i tij filluan shpërndarjen në komunën e Suharekës, para se të vinin edhe kërkesat e tjera nga Gjilani dhe Kamenica.   

Në ndërkohë, Qendra e Inovacionit në Graçanicë ka vazhduar me printimin e mbrojtëseve në ndërrime ditore e të natës që nga fillimi i pandemisë, duke arritur të prodhojë 600 mbrojtëse me vetëm një printer për t’i dhënë si donacion, ku rreth 200 sosh i janë dhënë spitalit në Graçanicë, ndërsa pjesa tjerë komunave.  

Qendra e Inovacionit në Graçanicë ia demonstron mbrojtëset e prodhuara me printerë 3D shefes së Përkrahjes së Misionit në UNMIK, Sandi Arnold (majtas) dhe këshilltares për rini, Iana Minochkina (djathtas).

Solidariteti fqinjësor siguron dërgesat e vazhdueshme

Qendra e Inovacionit në Graçanicë së fundi është ndihmuar nga kompania Formon me seli në Prishtinë, të cilët dhanë si donacion lëndën e parë kur e njëjta iu kishte harxhuar, duke mundësuar kështu vazhdimin e printimit të mbrojtëseve për fytyrë dhe shkurtimin e kohës së dërgesës deri në 90%, sipas Gjorgje Markoviqit.   

“Është shumë e rëndësishme që komunitetet të punojnë me komunitete – ne të gjithë duhet të punojmë së bashku për ta tejkaluar krizën sa më shpejtë që të jetë e mundur”, tha Markoviq.    

“Të gjithë duhet të punojmë së bashku tani, pavarësisht a jeni të zi apo të bardhë – në botë ka shumë urrejtje dhe tani nuk ka më vend për të.”
UNMIK së fundmi i dha ekipit si donacion edhe 3 printerë që rezulton me 300% rritje të kapacitetit të prodhimit.   

Mbrojtëset 3D vijnë në Kllokot

Ekipi i Qendrës për Diversitet dhe Zhvillim të Pakicave (SMAART) në Kllokot hapin kutitë e 3 printerëve të dhuruar 3D dhe të lëndës së parë para se të vihen në përdorim.    

UNMIK-u gjithashtu ka bërë të njëjtin donacion Qendrës për Diversitet dhe Zhvillim të Pakicave (SMAART) në Kllokot. Qendra, e cila është themeluar përmes financimit të Projektit të UNMIK-ut për ndërtimin e besimit në mars 2020, ka qenë e paraparë t’i hapë dyert për komunitetin e pakshërbyer të të rinjve shumetnikë para se të godiste pandemia.  

Qendresa Mehmeti, një vullnetare 18-vjeçare, tha se Qendra tanimë kishte filluar me printimin mbrojtëseve për fytyrë pas pranimit të printerëve para pak më shumë se një jave.   

“Është shumë me rëndësi se njerëzit që i mbrojnë komunitetet të jenë vet të mbrojtur. Jemi të gëzuar që së shpejti do të kemi mundësinë të fillojmë dhënien e donacioneve punëtorëve tonë në vijën e parë të frontit!”

Mbrojtëset për fytyrë të printura me printerë 3D dhe të ekspozuara në zyrat e OJQ-së LINK në Mitrovicë të Veriut, të gatshme për shpërndarje tek punëtorët shëndetësorë.